Новини Вищої Школи

Лілія Гриневич обговорила співпрацю у сфері вищої освіти з представниками спілки ректорів Польщі

Як залучити польський досвід щодо роботи Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти та виробити критерії оцінки якості освіти обговорили Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич та представники спілки ректорів Польщі 22 вересня 2016 року.

Польська сторона зазначила, що в плані вироблення критеріїв оцінки якості, Україні може допомогти досвід їхньої країни, в якій вже функціонує установа подібна до нашого Нацагентства оцінювання якості вищої освіти. Польське агентство проводить ліцензування та акредитацію ВНЗ та слідкує за якістю освіти, воно також формує свої пропозиції щодо змін, які можуть здійснити університети для підвищення якості своєї роботи.

“Визначення критеріїв оцінки якості освіти – це дуже важкий процес, бо не відомо, як об’єктивно міряти цю якість та визначити інструменти, які допоможуть це зробити”, - зазначив Єжи Возницький, професор, Президент Національної ради науки та вищої освіти Польщі, голова президент Фундації польських ректорів.

Представники спілки ректорів Польщі також зазначили, що виші за різними профілями – гуманітарні та технічні університети - у них оцінюються за різними критеріями, оскільки існує багато відмінних факторів, які також потрібно враховувати при оцінці якості.

Сторони також обговорили проблему навчання студентів у закордонних вишах, які не мають відповідних ліцензій, про що нерідко не знають навіть самі студенти, що їдуть навчатись до таких вищих навчальних закладів.

“Відверто вам скажу як Міністр, що дуже багато дітей з України їдуть навчатися закордон та потрапляють у вищі навчальні заклади, що забезпечують дуже низьку якість освіти. Іноді ми навіть натрапляємо на ситуації, коли ці заклади не мають ліцензії. Виходить, що наші діти ніби отримують диплом, але ми його визнати не можемо”, - розказала Лілія Гриневич.

Натомість представники спілки ректорів Польщі наголосили, що українські студенти, що їдуть до Польщі, можуть для орієнтиру використовувати офіційні рейтинги університетів, що складаються в середині країни – ТОП-10 університетів в цих рейтингах – це установи з високою репутацією, тому там точно не будуть занадто поблажливо ставитися до студента й дадуть йому високу якість освіти.

Нагадуємо, що понад 120 університетів України співпрацюють з університетами Польщі. Згідно укладених угод між сторонами здійснюється обмін студентами, аспірантами, науково-педагогічними працівниками, відбувається безпосереднє співробітництво між вищими навчальними закладами.

Найбільше угод про співпрацю з вищими навчальними закладами Польщі підписав Національний університет «Львівська політехніка», в ньому їх налічується близько 45.

Аналогічно і з польської сторони, найбільш відомі класичні і технічні університети мають велику кількість підписаних угод з українськими вищими навчальними закладами. Ця співпраця має переважно традиційні форми, передусім: обмін студентами, аспірантами викладачами, участь у міжнародних проектах, наукових дослідженнях, конференціях тощо.

Джерело: http://mon.gov.ua/usi-novivni/novini/2016/09/23/liliya-grinevich-obgovorila-spivpraczyu-u-sferi-vishhoyi-osviti-z/

Прокоментувати:

Переконайтеся, що ви вводите інформацію, де це зазначено (*) . HTML-код не допускається.

Увійти